33°16’50’’ NB en 16°18’30” WL - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van Tineke & Anco Geffen - WaarBenJij.nu 33°16’50’’ NB en 16°18’30” WL - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van Tineke & Anco Geffen - WaarBenJij.nu

33°16’50’’ NB en 16°18’30” WL

Door: Tineke & Anco

Blijf op de hoogte en volg Tineke & Anco

17 Oktober 2008 | Portugal, Lissabon

Vanuit een warm en geweldig ankerplekje op 33°16’50’’ NB en 16°18’30” WL komt dit bericht tot jullie. Voor de meesten die slechts drie weken zomervakantie hebben is onze ervaring tot nu toe dat het het waard is hier te zijn. Madeira bestaat uit een eilandengroep en wij liggen op Porto Santo. Het eiland blinkt niet uit in natuurschoon, behoorlijk vulkanisch, maar de historie dat Colombus hier gewoond heeft en prachtige zandstranden heeft met azuur blauw water en een prima watertemperatuur van 23°. In de zon loopt het kwik op tot 28°Geloof ons, helemaal goed. Het meest bijzondere aan deze plek is misschien nog wel hoe we er gekomen zijn. Alle vormen van vervoer waren er voor nodig. Trein, metro, taxi, veerboot, vliegtuig en een zeiljacht
Vorige week donderdag vertrokken we uit Cascais. Na anderhalve week in de marina was het tijd om te gaan. Ik moet wel zeggen dat het een heerlijke week was. Woensdagavond nog wat met Ascha en Marcel gedronken aan boord en ’s avonds laat arriveerde Theo. Laat naar bed, lekker bijpraten. De volgende morgen vertrokken Tineke, Juul en Jort om 9.00 uur naar het vliegveld. Na een voorspoedige reis kwamen ze aan in Funchal, het hoofdeiland van Madeira. Een prima accommodatie bleek later. Zeer goed van prijs(geen vijfsterren), zwembad en lekker ontbijt. Na ruim 3 maanden leven op de boot, was dit echt riant. Julia en Jort hebben zich iedere dag prima vermaakt aan het zwembad. Op zaterdag zijn we met z’n drietjes in de gondel naar boven gegaan, hebben daar gewandeld, dé toeristische attractie van Madeira bewonderd waarbij toeristen in een soort van slee van Monte naar Funchal of ergens halverwege, afhankelijk van de prijs die je hebt betaald, gebracht worden. De slee wordt door twee in het wit geklede mannen door middel van hun voeten in beweging gebracht, een pure adrenaline ervaring schijnt. In Monte hebben we ook een prachtig kerkje bezocht waar Julia en Jort voor opa en Thea een kaarsje hebben aangestoken. Madeira is een mooi groen eiland met veel bloemen, bergachtig en prachtige uitzichtpunten. Op vrijdag en zondag ontving ik een mailtje, via de sailmail, van Anco zodat we steeds op de hoogte waren van het verloop van de reis en konden we op maandagochtend met de ferry naar Porto Santo. We varen dit weekend naar Madeira zodat we met z’n vijven het eiland kunnen bewonderen .
Theo, Lars en ik waren vanaf 9.00 uur druk met bepalen of we zouden gaan. Het feit was dat de windverwachting 25-30 knopen aan gaf. (voor niet zeilers, dit is behoorlijk hard) Verder was goed vast te stellen dat een storm zich uitdiepte op een behoorlijke afstand, maar kon zich wel uitstrekken over onze route. Een moeilijk besluit. Go or No go. Het was ook de eerste keer in mijn leven dat ik met een dergelijke situatie geconfronteerd werd . Immers ik heb nog nooit 3½ dag verbleven op zee en zeker niet op de oceaan met behoorlijke golven. Ondanks de twijfelachtige verwachting besloten we te gaan. Ons argument was: de wind komt ruim binnen en als we de grote oversteek maken, dan is er ook geen ontkomen aan. Eens moet de eerste keer zijn nietwaar, 15.30 uur trossen los. De Gaia zeilde mee. Dit gaf beide een vertrouwenwekkender gevoel. Afgesproken was dat we twee keer per dag contact zouden hebben via onze zenders. Eenmaal buiten de beschutting van de kademuur bleek al snel dat er veel wind stond. Het tweede rif en een kleine fok. (zie foto) werd al snel gewisseld voor een derde rif zonder fok. De stuurautomaat deed het boven verwachting en kon het afsurfen van de golven prima aan. De nacht viel en de eerste katterigheid diende zich aan. Na mijn maaginhoud toevertrouwd te hebben aan de zee ging het wel. Je moet je realiseren dat de golven in de dagen dat we aan het zeilen waren opliepen tot toppers van zeker 5 meter (bron is navtex, die het over nog veel meer had, maar laat ik dit eerste echte tochtje niet meteen overdrijven) en de wind gedurende de vrijdag met 30-35 knopen over ons heen blies. (vanaf 35 knopen en meer noemt het KNMI storm). Tijdens de tocht veel afstemming met de Gaia over hun interpretatie van het weer. Dit hielp geweldig. In onze visie was het zaak zo westelijk mogelijk te blijven. De storm die oostelijk van ons woedde hebben we doordoor prima ontlopen. Een bijkomende moeilijkheid was de weerkaarten die we binnen kregen. Per dag waren ze totaal verschillend. Iets, zo ontdekte ik later, wat niet ongebruikelijk is, omdat de informatie uit dit deel van de wereld redelijk beperkt is en het blijkt daardoor heel moeilijk een goede verwachting te geven. De nachten waren heel helder weinig wolken en een volle maan. Dit gaf een prima zicht.
Er waren veel zaken waar we tegenaan liepen die ons de volgende oversteek geweldig zullen helpen. Een paar voorbeelden. Door de enorme wind staat onze zware stuurautomaat 10 amps te trekken. Na een ¾ dag is de accu leeg. Koken is door het slingeren onmogelijk. Regelmatig verloor ik binnen het evenwicht en vloog door de kajuit. Door deze bewegingen wordt je snel zeeziek. Ons eten was afgestemd op havenmaatijden, momenten dat je alle tijd hebt en stil ligt. Wat we nodig hebben is snelklaar maaltijden die we kunnen eten uit diepe kommen. Verder kostte het ons zeker twee dagen voordat we 3 uur aan een stuk konden slapen. Dit sloopt. Leuk is nog te vermelden, dat zowel Theo als ik veel last hadden van katterigheid (een vorm van zeeziekte dat je nog in staat bent dingen te doen, maar alle lust weg haalt om in actie te komen) en Lars ons op de been hield. Hij had nergens last van. Sliep iedere nacht heerlijk en toen we op zondag de haven binnenvoeren was hij nog het fitst. Hij heeft zelfs op vrijdag, binnen, nog huiswerk gemaakt, dat doet íe toch maar even op 9-jarige leeftijd. Mama en papa zijn erg trots op je. Op deze wijze hobbelden we 48 uur over moeders oceanen en kan ik niet anders zeggen dan dat het een geweldige ervaring was die we als heel prettig ervaren hebben. Midden in de nacht met je zoon buiten zitten terwijl golven van 3-4 meter onder je door rollen en samen in een boekje opzoeken hoe de sterrenbeelden heten, dat is waar je lang van kunt nagenieten. Mijn perceptie ten aanzien van zwaar weer is hierdoor wel anders geworden.
Zaterdagmiddag zakte de wind terug tot niet meer zeilbaar en ging de motor aan. De laatste 24 uur was het motoren geblazen. Na de gebakken eieren op zondag was het tijd om te vissen. Theo’s ervaring ten spijt hebben we niks gevangen. Wel twee zeeschildpadden naast de boot gezien. Geweldig als zo’n lomp beest aan de oppervlakte drijft. Om 14.00 uur Land in Zicht!
Aldus liepen we om 18.30 uur de haven binnen. Ik weet nu waarom je na een lange tocht direct uit eten gaat. Bier, lekker eten en daarna een goede nacht slaap. Daar kun je naar uit kijken.
Gisteravond met Anke en Gaimpe van de Gaia(Nederlanders) en Jo en Jim en hun kinderen van de Starblazer(Engelsen) op het strand een kampvuur gemaakt voor de kinderen en lekker gebarbecued. Op die momenten realiseren we ons erg goed hoe rijk we zijn; op een woensdagavond in oktober op het strand(Golden Beach) van Porto Santo lekker eten en drinken. De kinderen die nog door het warme zeewater banjeren in het donker. Die momenten koesteren we.

• 17 Oktober 2008 - 11:38

Jan Paul:

Helemaal goed, is toch lekker gegaan en jammer dat je door de boot geslingerd werd tijdens koken. genoeg kakies en ander bijtgraag spul mee. dan komen we er wel.

en even voor lars goed man dat je ze zo goed op de been hebt gehouden.

En hoorde van Theo dat jullie niets gevangen hebben zonde terwijl de visvangstgod toch bij jullie was.

damm ben jaloers wil ook daar zijn en op reis

gewoon doorgaan en de avonturen zijn nog niet van de lucht.

ps anco tineke als jullie de DALWINNIE zien dat is ook een NL schip van FRAN EN LUCIA doe ze de groetjes van me

zie anders even op www.fransenlucia.nl

nou de groeten

knuffel aan de kids en
    en voor paps en mams een lekker wijntje bij zonsondergang

doei

• 17 Oktober 2008 - 11:42

Moniqu Van Ee:

Wat leuk dat jullie de grote toch goed hebben beleefd Spannend!!!
    Mooi te zien hoe jullie intens genieten , TOP.
    We denken vaak aan jullie de van Eetje suit lelystad.

• 17 Oktober 2008 - 12:00

Jacky:

Geweldig dat alles goed is gegaan, ik ben helemaal ontroerd Anco als je dat zo schrijft hoe je je voelt als je midden in de nacht samen met je zoon naar de sterren zit te kijken en ontdekt welke het allemaal zijn, fantastisch gevoel moet dat zijn. Gelukkig is met jullie mannen alles goed gegaan en Lars mag met recht trots op zichzelf zijn dat hij dit zo koelbloedig heeft doorstaan. Gelukkig hebben Tinus en Jort en Julia het ook leuk gehad en zijn jullie nu weer gezelllig samen. En Theo (als je dit leest) jij bent ook niets veranderd, nou ja iets voller dan maar verder nog net zo als vroeger.
    Lieve groeten van Jacky.

• 17 Oktober 2008 - 12:22

Jan Paul:

en even voor lars goed man dat je ze zo goed op de been hebt gehouden.

damm ben jaloers wil ook daar zijn en op reis

gewoon doorgaan en de avonturen zijn nog niet van de lucht.

zie anders even op www.fransenlucia.nl

nou de groeten

knuffel aan de kids en
    en voor paps en mams een lekker wijntje bij zonsondergang

doei

• 17 Oktober 2008 - 15:40

Grace Smith:

Hallo, Tineke, Anco en de kinderen.
    Ik geniet van jullie verhalen en het is fijn om te lezen dat jullie met elkaar het zo leuk hebben, en veel ondernemen. De fotos zijn prachtig en het is zo leuk om te zien hoe jullie genieten van elkaar. Ik wens jullie nog een hele fijne reis verder en ik ben benieuwd naar het vervolg. Groetjes en een lieve groet van Grace. Kleuterjuffie van Julia.

• 17 Oktober 2008 - 16:23

Chantal Van Den Dam:

wat een leuke foto's weer!! jullie hebben en aardig kleurtje gekregen van alle zonneschijn. het is in ieder geval duidelijk dat julie het erg naar jullie zin hebben. ik heb nu ff een week vrij. of nou ja ik heb het erg druk en heb uiteindelijk 1 dag niks ofzo.en daarna me laatste stage dagen.verder gaat het allemaal prima hier in almere. ik wens jullie nog veel plezier en ik blijf jullie volgen.

xx chantal

• 17 Oktober 2008 - 17:28

Hello zeerotten,

Erg stoer van jullie om met die forecast te vertrekken. Ik kan me de verhalen bij het kampvuur goed voorstellen. Ik ben blij dat jullie eerste oversteek er op zit. Pas na minimaal 48 uur op zee kom je er achter wat zeezeilen werkelijk is. Ik hoop dat het naar meer smaakt.

Veel plezier op Madeira (voorzichtig met ankeren in Funchal, slechte holding). De normale bus is goedkoop en geeft een prima sightseeing tour over het eiland.

• 17 Oktober 2008 - 17:29

• 17 Oktober 2008 - 17:29

• 19 Oktober 2008 - 11:52

Peet (ameland):

Wat een fantastische definitie van het begrip "katterigheid". Die heb ik gelijk opgeschreven en zal 'm te pas en te onpas gaan gebruiken, is toch ook van toepassing tijdens en na een 3 kwartier durende oversteek over de waddenzee???

Mooie prestatie van de mannen, maar voor jou Tineke was het ook best spannend, heb met je mee in spanning gezeten bij het wachten op berichtjes vanaf de boot!

Nu weer samen verder! Wat is de volgende bestemming? Een dikke kus vanaf Ameland, waar de verwarming hoog staat en er NU een warme chocomel gedronken gaat worden met vers gemaakte appeltaart. (de eerste herfst sinds 5 jaar, heeeeerlijk, al weet ik exact hoe genieten het is dat jullie in de zon zitten terwijl half Nederland verkleumd!) xxx

• 19 Oktober 2008 - 21:22

Fenna Smit:

Hallo allemaal,

Geweldig Anco en Lars (en Theo natuurlijk ook!), de eerste lange tocht en dan met veel wind en golven. Goed gedaan, hebben jullie die ervaring gehad, vertrouwen opgedaan en is de drempel bij de volgende keer lager. Misschien wordt het voor Tineke en de andere kinderen makkelijker om nu ook die stap te zetten.

Heerlijk te lezen dat Anco zo genoten heeft met Lars, geeft je ouder-kindrelatie een extra dimensie.

Nou, doeiiii. Geniet lekker verder van elkaar!!

Fenna

• 20 Oktober 2008 - 18:17

Willy:

Hoi zeevarende vakantiegangers,

Als jullie nu eens terug komen gaan wij met de boot verder, wand wij moeten werken.
    Het Portugal gebeuren is heel leuk en kan je gezelling aan de rosé zitten, lekker hé.
    met ons gaat het helemaal goed en de poezen vermaken zich wel. Hebben jullie al inzicht wanneer je de oversteek maakt.
    vermaken de kinderen zich nog op de boot??
    Een advies bij het vissen doe er aas aan wand dan heb je kans dat je wat vangt.

groet en tot de volgende keer, Jan en Willy

• 21 Oktober 2008 - 11:38

Roelien:

Ben een beetje laat met lezen want ik ben niet zo'n mailer, maar wat een stoer verhaal van de mannen en dan vooral van de kleine man! Ik snap dat je erg trots op hem bent, Anco!Geeft moed voor de grote oversteek! Gelukkig hebben Tineke en kids ook genoten. Geniet ze, hier vliegt de regen je, vandaag, om de oren en heb ik af en toe de kachel al aan...

Liefs, Roeiien

• 21 Oktober 2008 - 17:59

Jannie:

Lieve vrienden,

Een wat late reactie vanuit Hoofddorp. Wij hebben het weekend doorgebracht in Zandvoort. Even kijken of ze wel zonder de familie Van Geffen kunnen.... Ik houd het nu op NEE. Het vergt teveel leestijd voor jullie om alles uit te leggen. Het verhaal horen jullie ooit nog wel eens. Fijn om te lezen dat beide overtochten goed verlopen zijn en dat jullie weer herenigd zijn en samen genieten van prachtige natuur en weer. Heel veel liefs van ons voor nu en hoop tot gauw met jullie nieuwe verhalen vol avonturen.

Louis Jannie Job en Claire

• 21 Oktober 2008 - 18:03

De Bosschertjes:

Mooie verhalen hoor. Doen ons denken aan de overtocht van Rolf, GN en Camelia. Borrelen en BBQ-en op het strand met z'n allen etc. De kinderen hebben na zo'n jaar in ieder geval ook genoeg onderwerpen voor hun spreekbeurten.Duurt gelukkig nog heeeeeeel lang. Hopelijk genieten ze er net zo van als jullie. Wanneer vertrekken jullie naar de overkant, al gepland? We wachten jullie volgende verslag weer af!
    Rolf, Trea, Mathijs en Ivo

• 26 Oktober 2008 - 12:38

Anita & Hans:

Beste zeilers, vliegers en bussers,

Zo'n reis is pas spanning en sensatie! En ik kan me voorstellen dat dit een unieke ervaring is. Fijn dat er een echte kapitein (Lars) aan boord was.
    En Anco ik begrijp er niets van dat jij tijdens zo'n barre tocht in de kajuit turnoefeningen gaat uitvoeren.
    Het zal voor jullie allemaal een spannende tijd zijn geweest. In ieder geval een prettig gevoel om elkaar weer in de armen te sluiten.

En jullie standfeestje zal wel het ultieme geweest zijn. Na zo'n lange tocht een privestrand lekker eten en drinken met vrienden en kinderen. Ik kan me hier alles bij voorstellen.
    Er blijft nog een kleine vraag bij mij hangen???????
    Is het zo dat Anco en Theo bijnamen hebben gekregen???? Zeeschildpadden?????
    Het verhaal is zo indrukwekkend dat ik het wel niet zal begrijpen.

Mijn Gezegde: Na drie dagen zee is het goed eten en drinken.
    Geniet van dit moment en ook van de kleine (bootsman)vent.

Heel veel super plezier en geniet van elkaar en jullie ervaring.

Hans & Anita

PS: de fotoé van Mallorca staan op jullie mail