No h wy ve set li si
Door: Anco
Blijf op de hoogte en volg Tineke & Anco
15 December 2008 | St. Lucia, Castries
Op 14 december om 14.15 uur gingen we over de finishlijn. Terwijl we langs St. Lucia varen en nog 3 mijl te gaan hebben springt een geweldige dolfijn voor ons 4 meter uit het water. De kop van het dier was heel stomp dus we twijfelen of het misschien een kleine walvis was, hoe dan ook dit is pas een welkom. Zo stel je je land in zicht voor. Met een lekker swell achter ons en voor ons Tim Wright die foto’s schiet vanuit z’n dingy (www.photoaction.com) leggen wij de laatste laatste mijlen af. Een kleine 15 minuten later lopen we de haven binnen. Daar wachtte op ons een ontvangstcomité met steelband, rumpunch en een fruitmand. Dit was meer dan een warm welkom. Gewoon helemaal top.
We waren er al voor gewaarschuwd alles zou kapot gaan. Een gemiddelde zeilboot in Nederland vaart alleen de weekenden en een zomervakantie van drie weken. Het materiaal wordt dus weinig belast. Bij een overtocht staat het 24 uur per dag in de zon en onder spanning. Slijtage en breuk van zwakke c.q oude materialen is zeer gebruikelijk. Voorzien van veel goede raad en voorzorgsmaatregelen besteedde we dagelijks veel aandacht hieraan. Toch was het met name de electra waar we veel hinder van ondervonden hebben. De accu’s deden het zeer slecht, een is zelfs overleden. Balen want deze waren nieuw. Er was dus de behoefte om voortdurend stroom te draaien hiervoor gebruikte we een portable generator. Tot slot begaf deze het drie dagen voor aankomst. Lijnen zijn niet echt doorgeschavield, maar de spinakerschoten en het giekbeslag zien er slecht uit. De komende dagen zullen we alles grondig inspecteren en kijken of er nog meer is.
In de aanloop naar de tocht had ik me een bepaald beeld voorgesteld van hoe het zou zijn onderweg. In alle aspecten viel het mee. De wind was niet noemenswaardig hard. De golven zijn nooit lastig of gevaarlijk hoog en de gevreesde squalls hebben we niet gezien. De Nederlandse zomerse cumulunimbuswolken waaruit hagel, stortbuien en onweer komen zijn heftiger. Zelfs de troggen (weer front) waar we door heen gingen vielen mee. Of mijn beeld te negatief was en dus achteraf valt alles wel mee, of dat dit een bijzonder rustig jaar was. Ik weet het niet, maar feit is dat de tocht langs de Europesche kusten zwaarder was dan deze tocht. Vaak hadden we te kampen met windzwaktes, zodat de motor bij moest.
Doordat de golven overwegend recht van achteren komen slinger je heel erg. De zeilen staan zo ver mogelijk uit om de wind er in te krijgen, zodat ze geen steun meer geven tegen het doorslingeren. Het gevolg is een voortdurend rollen van 20° links naar 20 °rechts . De eerste dagen waren we zoekende naar de juiste trim. Elk schip heeft een andere oplossing nodig. Wij zeilden het prettigst met alleen de spinaker op. Als de wind dit niet toe liet (licht weer doek) dan was en combi van gereefd grootzeil en uitgeboomde gereefde Genua 1 prettig. Een bijkomend probleem voor ons is het volledig doorgelatte grootzeil. Door de spanning van de latten en doordat bij de slingerbeweging er een tegendruk ontstaat achter het zeil slaat dit heftig heen en weer. Alles trilt dan. Zodra de wind onder de 15 knopen zakte moest het er dus af. Dit is nu zo’n detail waar je bij de koop geen rekening mee houdt. In Nederland is dit helemaal top, maar ja waar je ook zeilt plat voor het laken ga je zelden en er zijn al helemaal geen golven van 1-3 meter om het te testen. Het goede nieuws is dus dat we op dit gebied weer lekker een ervaring rijker zijn.
Genoeg over zeilen. Waar hielden we ons mee bezig. We hadden al vrij snel een prima dagritme gevonden. Iedereen liep vaste nachtwachten, zodat we allemaal 8 uur slaap konden pakken. Bij daglicht waren we dan altijd wakker. Overigens slaap je slecht op een slingerende boot. Dit bewegen went niet. Theo en JP lazen veel en daarnaast was vissen hun dagelijkse portie competitie. De winnaar zijn: Theo met de meeste vissen en Jp met de meeste soorten vis. Uiteindelijk hebben we 1 tonijn, 2 wahu’s en 15 dorades uit zee gehaald. Het doden van deze roofvissen en fileren heeft wel even wat aanloop gehad, maar het zijn echte meesters geworden. Lars heeft naast zijn schoolwerk, wat hij keurig stipt opvolgde, heel veel gelezen. Ik denk dat alle kameleons niet wel uit zijn. Verder verzorgde hij ons basilicum plantje goed. Basilicum gedijd slecht in het zoute klimaat. Om deze reden heeft de ARC een wedstrijd wie de mooiste basilicum plant naar de overkant weet te brengen. Die van Lars is nog steeds mooi sappig en stevig. De laatste week kwam er een hobby bij. Speelfilms kijken . Dagelijks bekeken we 1 a 2 speelfilms. Verder bleken de mailtjes van het thuisfront heel waardevol. Het contact kunnen houden via de SSb is heel goed bevallen. Tijdens de nachtelijke uren was het vooral sterrenbeelden zoeken uit een boekje of wensen doen bij vallende sterren. We hebben er zo geweldig veel zien vallen dat ik geen wensen meer heb en als het aan Theo ligt wordt de vriendenkring eerdaags beleverd door een postorderbedrijf. Ikzelf heb dagelijks veel plezier beleeft aan het binnenhalen van de weerinformatie, om hierop de koers af te stemmen. Via de mail de gribfils ophalen (windrichting voor meerdere dagen), navtexberichten en via de zender de weerkaarten van Boston en New Orleans . Het was elke dag weer een avontuur om ze binnen te krijgen en de drie daagse verwachting dan te begrijpen. SSB is niet een vanzelfsprekendheid zoals internet. Door weer en de werking van de zon moet je altijd maar afwachten of je ontvangst hebt. En dan was er natuurlijk nog de goed heiligman die langskwam. Lars had echt een feestje gemaakt van Sinterklaas. Pepernoten, Chocolade en cadeautjes op de kreeftkeerkring bij ondergaande zon. Da’s wel effe beter dan:” hoor de wind waait door de bomen en ja hij komt in donkere nachten”
Veel dieren hebben we onderweg niet gezien. Als we de balans opmaken dan hebben we twee dolfijn soorten voor de boeg gehad. Een groep Orka’s voorbij zien zwemmen en een white hamon (een soort kleine reiger) als verstekeling gehad.
Ik begon er al mee. Schoonmaken! Om drinkwater te sparen hebben we zo veel mogelijk zout water gebruikt. Afwassen, schoonmaken alles wat we niet hoefde te eten deden we met zout water. Voor onszelf wassen gebruikten we een bodempje water in de wastafel. Het gevolg is dat alles plakt!!! En vies is. Heerlijk om alles te kunnen wassen, douchen en schoonmaken. Ik heb er nog nooit zo naar uitgekeken. Heerlijk om morgen met 35 graden binnen de boot te kunnen doen!
En zo is mijn wens in vervulling gegaan om de oceaan over te steken. Iets dat ik al wilde doen op mijn 18e. Lars hoeft er in ieder geval niet zo lang op te wachten hij kan zeggen ik deed het al op mijn 9e. Wat zal zijn wens worden? Ik ben echt trots op mijn ventje. Hopelijk is dit het begin van veel meer zeilplezier.
Zo nu is het tijd dat de Van Geffentjes gaan genieten van de west Indisch. In 1492 benoemd en voor ons werelddeel ontdekt. De drie weken op zee heb ik wat tijd besteed aan de geschiedenis van dit gebied. Zo hebben wij Europeanen heel veel gevochten om de verschillende Eilanden. Alhoewel Spanje op alles en claim had doordat Columbus het had benoemd en zich dus eigenaar van de eilanden vond, trokken met name de Engelsen, Fransen en Nederlanders zich in de 17e eeuw hier weinig van aan. Zorgen dat de koffie, suiker, bananen, kruiden, rum veilig gesteld werden was het doel. Sommige eilanden wisseleden wel 20 keer van eigenaar. Om die grondstoffen te verbouwen waren mensen nodig. Zo vermoorden we 1,5- 2 miljoen oorspronkelijke Indianen en haalden nadat deze mensen weg waren 12-15 miljoen slaven uit Afrika. Je mag drie keer raden wie als laatste de slavenhandel afschafte. Uiteraard Nederland in 1856. Toen ik dit las dacht ik wat lang nog. De slavernij was al lang afgeschaft in de US en in veel delen van de West Indisch. Ja we staan er weer mooi op zou ik zeggen. Het boek ging verder over het verschil tussen Piraten en Kapers 50 pagina’s. Heerlijk om te lezen . Zo werd Jamaica in de 17e eeuw enige jaren bestuurd door een zekere Sir Henry Morgan. Dit was een tot ridder uitgeroepen Kaper. Het Engelse vorstenhuis had er belang bij dat piraten het de Spanjaarden moeilijk maakten. Zo vond men dus de kapersbrief uit. Een soort vrijbrief om te roven en moorden. Enfin een bijzonder gewelddadig verleden. Welnu hier zijn wij aangekomen en daar gaan we eens lekker van genieten.
De titel is in het creools. Wie weet wat het betekend gaat voor de hoofdprijs. En wat deze is....?
16 December 2008 - 07:08
Frank Hensens:
Wat een prestatie! geweldig dat je dit hebt gedaan.
regelmatig jullie site bezoekend, vond ik het al een prachtig avontuur, maar dit verdient absoluut een reactie en een dikke pluim.
Geweldig Anco (en Lars)!
Verder wens ik jullie hele fijne fesstdagen met elkaar en nog onzettend veel plezier.
groet, Frank -
16 December 2008 - 08:23
KL Oma/Mam.:
Lars wat een leuke foto van jou met de basilicum plant. Prachtig . Ik ben gelukkig dat jullie er zijn. De andere 3 van geffentjes gaan van daag onderweg naar jullie toe.
Liefs en tot gouw voor J.P
Oma/Mam. -
16 December 2008 - 08:48
Chantal De Groot:
Wauw,
Wat een avontuur! Het is leuk om elke keer weer al jullie belevenissen te lezen. Jullie worden al echte barbaren! Fijn dat jullie eerdaags weer met z'n allen zijn! En wie weet komen we elkaar begin febrauari nog tegen op curacao! haha Geniet van de tropen....
Groeten Chantal -
16 December 2008 - 08:49
Rolf, Trea En Kids:
No h wy ve set li si; we zoeken 't op in het woordenboek! Gelukkig hebben jullie de overkant zonder problemen bereikt. En weer een mega ervaring rijker natuurlijk. Lars, hopelijk gaat jullie plantje winnen hoor, ziet er nog fris uit!
Echt weer zo'n Anco verhaal; blijven we in ieder geval helemaal op de hoogte en kun je er een beetje een beeld bij vormen. (ook hele mooie foto's trouwens, die van de vissen klik ik gauw door (trea))Gelukkig zijn Tineke, Julia en Jort weer onderweg begrepen we. Dat zal een heerlijk weerzien worden! Geniet nog heel veel van wat jullie nog allemaal te wachten staat. Wanneer we het boek van de fam. Reiff mogen geloven zijn dat nog een heleboel mooie momenten.
Nu de voorbereidingen voor kerst in de zon. Hebben jullie wel zo'n klein nepboompje met lampjes in je bakskist liggen?
Veel plezier samen en tot de volgende keer!
Rolf, Trea, Mathijs en Ivo -
16 December 2008 - 10:38
Petra En Andre:
Een diepe buiging!
Hard applaus!
Verdiend respect!
Ontzettende knap dat jullie dit gedaan hebben en speciaal voor Lars houden we onze duim nog eens omhoog! GEWELDIG!
Geniet van jullie hereniging (ze zien er goed uit hoor!!) en maak er een mooie kerstvakantie van in de zon.
Greetz vanaf Ameland xx -
16 December 2008 - 13:24
Arno Van Leest:
Hi Anco & Tineke - bedankt voor jullie updates & berichten - het is erg leuk met jullie mee te leven! (en ook wel een beetje jaloers :-)
Als dit voorlopig het laatste bericht is, wens ik jullie een hele leuke (warme & zonnige kerst) , een voorspoedig nieuw jaar en tezijnertijd, een veilige terug tocht!
Groetjes vanuit een koud en mistig England!
Arno
16 December 2008 - 14:04
Jacques Houtkamp:
Beste zeebonken,
Gefeliciteerd,wat een geweldige prestatie
Chapeau, petje af hoor !
Anco je weet ik ben ik niet zo'n prater en eigenlijk ook niet zo'n schrijver, vandaar deze wat late reactie. Het was/is net een spannend jongensboek. Ik ben dan ook echt trots op jullie allemaal.
Geniet van de geneugten des levens als jullie aankomen op St. Lucia.
Anco en Tineke en kids gezellige kerstdagen in zwembroeken/bikini's en alvast een voorspoedig 2009.
Jacques
16 December 2008 - 15:26
Jannie:
GEFELICITEERD! Een droom die uitkomt, prachtig! Een ongelooflijke prestatie door jullie mannen geleverd, respect. Ook wel een opluchting dat het zo goed gegaan is, wij vonden het heel spannend. Door de fotos kunnen wij een beetje een beeld krijgen van hoe het geweest moet zijn. We vonden Tineke, Julia en Jort er goed uitzien, maar dat doen jullie gelukkig ook nog! Geniet nu heerlijk van alles wat weer komen gaat en met name het weerzien. Lars wint zeker de Basilicum wedstrijd en is de beste leerling van het jaar! We kijken uit naar jullie volgend bericht. Voor nu weer veel liefs uit Hoofdorp,
Louis, Jannie, Job en Claire -
16 December 2008 - 19:12
Jacky:
Geweldig wat een prestatie van jullie allemaal en Lars in het bijzonder. Hartstikke goed, een belevenis voor je leven lijkt mij. Lars, wat knap man om dat basilicumplantje zo goed in leven te houden. Fijn dat jullie elkaar binnenkort weer zien.
Veel liefs,
Jacky -
16 December 2008 - 19:40
Petra:
Hey Mannen,
Heel erg stoer en ongeloofelijk dat jullie zo'n ervaring kunnen bijschrijven. Jullie verhaal lezende, en dan vooral het gedeelte wat doe je dan zoal de hele dag, begon ik me dat toch eens voor te stellen. Maar ik moet zeggen ik ben gauw uitgefantaseerd. Het lijkt me heel bizar en ik kan het me ook helemaal niet voorstellen. 3 weken niets anders dan oceaan om je heen. Hoe ver je ook kijkt alleen water. Van 's ochtends als de zon opkomt totdat ie weer ondergaat en als ie dan weer opkomt weer water. Echt een heel raar fenomeen lijkt me. Wel fantatsisch om meegemaakt te hebben. Ook geweldig om nu in de carieb rond te varen en te denken: "we zijn hier helemaal naartoe gevaren vanuit Nederland". We zijn heel trots op jullie.
Ik was ook heel blij Tineke vandaag nog even op de valreep te spreken. Hoewel mistig hoop ik dat ze gewoon lekker vertrokken zijn en dat alle vluchten gehaald worden. Dan zijn jullie morgenavond weer lekker samen. Geniet ervan!! En wij genieten via de verhalen met jullie mee.
Groeten uit Houten
16 December 2008 - 20:50
Kirsten & Berend:
Hallo boppers,
We hebben jullie dagelijks gevolgd via de Arc site.
Voelt goed he zo'n prestatie?! En fijn om weer aan land te zijn.
Eh.. is er geen snelweg via St. Lucia?
groetjes, Kirsten & Berend -
16 December 2008 - 21:27
Tonnie & Karin:
Super dat jullie de overtocht zo goed hebben doorstaan! Een geweldige ervaring, waar we wel een beetje jaloers op zijn....
Uiteraard hebben we jullie gevolgd via de ARC site, en aan jullie gedacht. Lars van jou vinden we het helemaal een top prestatie!!
Nu maar heerlijk genieten van alle goeds dat de Caribean te bieden heeft, en dat natuurlijk samen met Tineke, Julia en Jort!
Liefs van
Tonnie, Karin, Ilse & Jelmer -
17 December 2008 - 21:32
Fenna:
Wauw, nu zijn jullie aangekomen op/gezeild naar St. Lucia... (?)
Goed gedaan met zijn viertjes! Een tijdje geleden waarschijnlijk dat je zo lang zo veel vrije tijd ervaren hebt tot vervelens aan toe?
Wat een enorme vissen aan de haak geslagen, lijkt me schrikken.
Leuk om te lezen dat het meeviel onderweg vergeleken met de kusten van Europa. Maar onophoudelijk voor de wind op zo'n eind is geen pretje.
Geniet van elkaar en op de eilanden daar.
Fijne feestdagen!
Fenna, Marijn en Jorrit -
18 December 2008 - 18:26
Klaas Zimmer:
Beste Familie, ik was in het blad zilt te lezen en mijn oog viel op de Wanderer, leuk dit nu te volgen, wens de hele familie een behouden vaart een goedekerts en een heel gelukkig nieuwjaar
groet Klaas van de HH -
20 December 2008 - 09:23
Robert En Annette:
Prachtig avontuur, mooi verhaal. You did it! Dit was de uitdaging en je hebt het gehaald. Nu eerst lekker (en lang?) genieten van quality family time op het land en natuurlijk the beautiful, happy and sunny caribbean! Gaan jullie straks 'bovenwinds of benedenwinds' verder? Als je naar Curaçao gaat, wees op jullie hoede, want... Zoals je weet komen wij daar jaarlijks en zien daar in "het spaanse water" (een werkelijk schitterende baai) de mooiste zeilboten al jaren voor anker liggen..... Deze mensen komen niet meer terug....! Ha.
HELE FIJNE ZONNIGE FEESTDAGEN!
Goede reis verder en tot later. Groeten De Vissertjes -
21 December 2008 - 11:18
Rolf:
Best Anco en bemanning,
Geweldig zo'n oversteek !
Ben op dit moment mijn kantoor aan het opruimen en vindt zo waar mijn dagboek van de overtocht. Leuk om alles terug te lezen. Een pijnlijk ding Anco, ik lees dat wij er 20 dagen, 4 uur, 33 minuten en 12 sec. overgedaan en dat met een Bav.
Geniet met het gezinnetje en ik wens jullie hele fijne "warme" feestdagen toe.
Groet,
Rolf -
22 December 2008 - 13:56
Godelieve:
Gefeliciteerd met jullie behaalde succes. Petje af. betekent de titel misschien gelukkig weer met 2 benen op de grond?
Knap hoor Lars dat je het zo goed gedaan hebt tussen die 3 grote mannen. Heb je er veel van geleerd? Wij wensen jullie fijne zonnige kerstdagen en een gezond en behouden 2009!!!