Madeira, een grote botanische tuin.
Door: Tineke & Anco
Blijf op de hoogte en volg Tineke & Anco
25 Oktober 2008 | Portugal, Madeirã
Op zaterdag 18 oktober 15.00 uur raakte ons anker de bodem van Madeira. Op 12 meter diep hadden we een perfecte zandlaag getroffen en lagen prima vast. We waren die ochtend samen met de Gaia vertrokken van Porto Santo. De grib files (soort weerbericht) gaven aan dat er niet veel wind zou zijn, maar dit bleek onjuist, het bleek een fantastische zeiltocht. Vanaf ver zie je Madeira al liggen. Het eiland bevat een aantal behoorlijk hoge bergen. Van dichtbij bleek al snel het verschil tussen Porto Santo en Madeira. Waar Porto Santo kaal en rotsachtig is, is Madeira hoog en volledig begroeid en groen. Als de avond valt zien we pas goed op welke mooie plaats we beland zijn. We kijken uit op een rijk verlichte helling waarin mooi verlichte kerken, fort, kades en koloniale gebouwen opvallen.
Voor ons zal Madeira altijd in het geheugen staan als een prachtig eiland dat zeer de moeite van het bezoeken waard is. Het reisgidsje dat we kado kregen van Bert en Liesbeth zegt het volgende: ”Spectacular nature, a mild climate and multicoloured flowers – nature fans will think the Portuguese island in the Atlantic a true paradise” . Wij kunnen volmondig zeggen ja!. Het is net een grote botanische tuin. Alle fruit en plantensoorten die je in Nederland aantreft in kassen tref je hier in de vrije natuur. Het landschap varieert van ruige paden, bananenplantages, regenwoudachtige bossen en prachtige bergen. Een voorbeeld zijn diverse opmerkelijke bloemsoorten. Alles bloeit. De bird of paradise flower tref je overal aan en worden zelfs als snijbloemen verhandeld. Op de locale markt kom je voornamelijk fruit van het eiland tegen. Fruitsoorten die ons volledig onbekend waren tref je aan. Voorbeelden zijn: sweet appels, passievruchten in diverse vormen en smaken, maar ook fruit in de vorm van een komkommer, groen met de schil van ananas smakend naar banaan en ananas .
We konden het niet laten alles maar eens te proeven en ons te verleiden tot het kopen ervan. Met een zak fruit en 28 euro armer liepen we de hal weer uit. Een beetje bedrogen?! Moeten dit anders aanpakken in het vervolg, maar onze fruit-rijst-tafel beviel iedereen goed.
Op de visafslag komen we ook weer andere soorten tegen. Indrukwekkende vissen liggen klaar om gekocht te worden. Op onze wandelingen door en rond Funchal treffen we een stad aan die een koloniaal gevoel oproept. De omgeving is dicht begroeid. De temperatuur schommelt zo rond de 25 graden. Men vertelde ons dat het in de oktober tot maand januari veel regent en in deze winterperiode de temperatuur zo rond de 20 graden ligt. Heel duidelijk is hier de invloed van de oceaan merkbaar. Het hele eiland leeft van het toerisme,maar dit doet gezellig aan. Voor ons een eiland om nog eens terug te keren.
Iedere ochtend arriveert er een cruiseschip op Madeira. Dicht achter ons langs in de haven waar wij met nog 20 ankerende boten liggen, manoeuvreren ze het schip behendig aan de kade. De passagiers gaan van boord voor een excursie, de meesten keren terug met een tas van een Madeira bottelarij, en ’s avonds vaart het schip naar de volgende bestemming.
Dinsdag lekker geborreld en gegeten op de Gaia. Ank en Gaimpe hadden een prima tapas maaltijd gemaakt. Julia verheugt zich enorm op dit soort borrels. Gezellig met elkaar. Beetje helpen in de keuken en vooral lekker dingen proeven.
Gisteren waaide het aanzienlijk en besloten we de boot niet te verlaten. Grappig om te zien dat iedereen aan boord van zijn schip bleef. Aan twee ankers bleef de boot keurig op haar plek. Een dag voor spelletjes en luieren. Vandaag was het weer rustig en konden we met de bijboot naar de kant onze benen strekken. Daarna nog een klein dagtochtje te gaan naar Las Palmas op Gran Canaria waar vandaan de mannen, Anco, Lars, Jan Paul en Theo, op 23 november vertrekken met de ARC(Atlantic Rally for Cruisers)en nog 230 andere zeiljachten naar St. Lucia. Rond 10 november willen we in Las Palmas zijn om alle voorbereidingen te treffen en aan de nodige activiteiten mee te kunnen doen, barbecue, gekostumeerd bal, borrels (iedere dag happy hour en dus goed voor ons nederlands budget) zeillessen voor de kinderen, maar ook de meer serieuze dingen zoals informatiebijeenkomsten over wat te verwachten onderweg, seminars over bijvoorbeeld veiligheid, en hoe om te gaan met een storm, excursies. Jan Paul en Theo verwachten we op 17 november, wel wat vroeg maar ze willen zich natuurlijk goed voorbereiden tijdens alle happy hours.
Als we zaterdag uitvaren is hiermee ook een einde gekomen aan 5 weken Portugal. Een onderdeel van de reis die we niet hadden willen missen. Dit land met haar steden, cultuur, mooie natuur , vriendelijke mensen (waarmee uitstekend in het Engels valt te communiceren) , betaalbaar en milde klimaat is ons erg goed bevallen.
25 Oktober 2008 - 10:50
Eveline:
Hoi zeeluitjes,
Wat zien jullie toch een hoop en binnenkort de oversteek naar de canarische eilanden. Gaan jullie alleen maar naar Las Palmas of ook nog naar de andere eilanden. Als jullie nog iets van de vulkanen willen leren moet je naar lanzarote varen. Ciska en Roy willen er elke keer weer heen omdat ze het zo intressant vinden. Dit gebied heet het Tymanfaya. Echt de moeite waard. Mijn ouders komen na een maand weer lekker in hun huisje daar gezeten te hebben weer naar huis om de verjaardagen van de kids te vieren en kerst en oud en nieuw. Daarna vertrekken ze weer naar Lanzarote.
Ik wens nee wij wensen jullie nog heel veel zeilplezier en tot horens. Ahoy zeepiraten.
Liefs Eveline, Ciska en Roy
25 Oktober 2008 - 12:41
Jacky:
Geweldig al die ervaringen, wat is mijn leventje dan saai op dit moment, al twee dagen met m'n neus in de boeken ter voorbereiding op het komend tentamen.
Geniet ervan! Veel liefs,Jacky. -
25 Oktober 2008 - 15:00
Jannie:
Lieve allemaal,
Denk dat wij nu ook weten waar onze vakantie naartoe gaat.... Zoals jullie weten houden wij ook van Portugal. Madeira is dus nog een goede bestemming om aan te doen. Prachtige fotos. Op naar de volgende oversteek. Succes met de voorbereidingen. Pas maar op met al die gezellige happy hours, proost!!
Wij bereiden ons voor op het ziekenhuisverblijf van Claire. Voor die tijd hebben we nog wel contact.
Voor nu weer veel liefs en blijf genieten met en van elkaar en jullie prachtige reis.
Louis Jannie Job Claire -
25 Oktober 2008 - 19:28
Hugo BvO:
Weer een mooi verhaal om te lezen. We willen al jaren naar Madeira. Met deze aanbevelingen moet het er maar snel van komen. Groet uit het koude en natte NL -
26 Oktober 2008 - 08:54
Oma / Anje :
Lieve Watervrouwtjes en Mannen. Prachtige beschrijving van al dat moois, fijn dat er zo genoten wordt. Anco ziet er op de foto wel erg Piraterig uit zo met een baardje. Leuke foto's van de kinderen. Lars wordt een echte man zoals hij Jort leert varen. Is die vlag op het bootje als zeil gebruikt? Hele goede reis naar Las Palmas en tot gauw.
Liefs en knuffels. -
26 Oktober 2008 - 10:34
Loek:
wat lekker dat jullie zo genieten,enbeleven -
26 Oktober 2008 - 11:03
Fenna:
Hallo Anco, Tineke, Lars, Julia en Jort!
Leuk verhaal hebben jullie geschreven met mooie foto's erbij. Madeira trekt mij ook aan hierdoor. Voorlopig ben ik met eigen Madeira bezig in mijn achtertuin, op de mooie herfstdagen. Verder leuke dagjes uit gedaan; klimduin in Schoorl, naar het Noordzeestrand, lichtjesavond in het Zuiderzeemuseum en de Ikea. We zijn eens niet gaan varen in de vakantie, hebben we heerlijk van genoten. Jullie zijn ook heerlijk aan het genieten, het wordt steeds gezelliger met mensen die hetzelfde doel hebben. Die catamaran ziet er ook relaxed uit. Ben je snel aan de overkant.
Liefs, Fenna, Marijn en Jorrit. -
26 Oktober 2008 - 11:45
Mirjam:
Madeira ziet er prachtig uit! We wisten onze bestemming voor volgend jaar nog niet maar dit lijkt wel erg aantrekkelijk. Wij genieten nu bij de open haard van de laatste dag van de herfstvakantie. We zijn heerlijk een weekje in Blatten geweest en hebben ook prachtig weer gehad. Veel zon en schitterende herfstkleuren dus we hebben een paar mooie wandelingen gemaakt en natuurlijk weer teveel kaasfondue gegeten. Goede vaart naar Las Palmas!
Liefs Lex, Mirjam, Ruben, Jasper -
26 Oktober 2008 - 13:11
Hans & Anita:
Beste genietertjes,
De drie kleine kleutertjes foto lijkt me van onschatbare waarde. Jullie kleintjes waarmee je een jaar lang iets uitzonderlijks beleeft.
Een kleine kantekening moet ik maken bij de foto "wachten op de koffie". Zelfs ik zie er nog beter uit. Deze foto is zeker vóór de koffie gemaakts.
Dat stukje over het fruit klinkt heel logisch. Fruit in de vorm van een komkommer met een smaak van annanas en banaan. Dit klinkt als een stukje van iemand die aan andere vormen van fruit denkt. Ik wens jullie veel plezier met de komkommer en de banaan en Anco aan jou de eer met ananas.
Ik moet ook eerlijk aangeven dat de stukjes meer romantische elementen bevatten. Als romanticus bij uitstek voel ik dat natuuuuurlijk heeeeeeel goed aan.
Dus Zeil en vrij voorzichtig, de banaan en ananas denken aan jullie.
Jullie berichten over Portugal lijkt wel een Promotie van Touristica Portugal. Of heeft dit de nog te maken met het uitstapje met Lissa Bon????
Beter veel Happy Hours
dan one working hour.
Geniet maar drink met mate,
Wij nemen nu een borrel en beginnen aan ons Happy Hour.
(met een komkommer die naar banaan en ananas smaakt).
De natuurkundige biologische genieters uit Helmond
Hans & Anita
26 Oktober 2008 - 18:02
Rolf & Trea:
Weer interessante verhalen en mooie plaatjes. De Gaia in aktie is mooi hoor maar voor fam. van Geffen in aktie moet je de camera toch eens een dagje aan de buren meegeven. Jullie zien er goed uit op de foto's; vast te danken aan het heerlijke ontspannende leventje. Gaan Tineke, Julia en Jort via het luchtruim naar de overkant? Nou, we zullen het wel weer lezen. De klok is hier een uur achteruit gegaan vanacht dus al weer vroeg donker.De kerstshows etc. zijn al weer te bewonderen in de tuincentra. Voor ons nog even niet hoor. Wij gaan 7 nov. met Rolf's en mijn familie een weekendje Center Parcs'n op/in de Huttenheugte.
Vast weer reuze gezellig!
Groetjes en tot de volgende keer.
Rolf, Trea, Mathijs en Ivo -
27 Oktober 2008 - 20:51
Petra:
Wat een mooie verhalen en foto's. Bijzonder hoor om dit als gezin mee te maken. Wij hebben het met een weekendje Vlieland moeten doen. Ook heerlijk hoor met lekker weer en relaxte dagen maar toch...net even anders. Geniet er van. Mooie verweerde kop Anco!
Groeten Petra, Christo en Thijmen -
31 Oktober 2008 - 21:19
Fenna Smit:
Lieve Tineke,
Morgen jarig! Alvast van harte gefeliciteerd!!! Wat een speciale plaats om jarig te zijn. Misschien een beetje weemoedig, wanneer je aan de andere verjaardagen denkt. Maar toch......
Dikke kus, Fenna, Marijn & Jorrit xxxxxxxxxxxxxxxx -
02 November 2008 - 11:34
Be En Tineke:
Lieve tineke anco lars julia en jort
Allereerst feliciteren wij tineke met haar verjaardag. We wensen jullie samen een hele fijne dag.
Wij volgen jullie berichtjes met belangstelling,zijn jullie nu al in Las Palmas ? Wij wensen jullie daar een leuke tijd toe,geniet er maar van.
Groetjes be en tineke -
03 November 2008 - 10:38
Hugo De Vries:
Hallo Jort, ik denk nog vaak aan jou en dan zeg ik tegen mama dat je weer terug komt als we naar groep 3 gaan. gaat het goed met jullie? Ik had mijn arm gebroken toen ik van het bed was gevallen met stoeien maar het gips is er nu weer af. Ook ga ik nu naar zwemles. Groetjes van Hugo en nog veel plezier!