druk druk druk
Door: Tineke & Anco
Blijf op de hoogte en volg Tineke & Anco
16 November 2008 | Spanje, Madrid
Eenmaal buiten met een kaart van Tenerife en een fraai gedrukte folder beginnen we te lezen.
Het start met dat het eiland uitblinkt in fun en relaxation. Vervolgens wordt stil gestaan bij de naam van het eiland. Tenerife komt van de oorspronkelijke bewoners Guanches. Wat zoveel betekent als besneeuwde berg. Deze mensen werden in de laat 15e eeuw overmeesterd door de Spanjaarden. Zij leefden toen nog in het stenen tijdperk. Ze schijnen zich nog wel heldhaftig verdedigd te hebben. Tot slot is nog vermeldenswaard dat ze uitgestorven zijn. Wonderlijk dat er zo weinig info over dit onderwerp is. De rest van de folder is de bekende bla, bla. Merkwaardig dat er niet stil gestaan wordt hoe deze mensen hier gekomen zijn. Gaat het hier om een zelf ontwikkeld menselijk ras, los van de soort waar wij van af stemmen. Best essentieel, want stamt het af van de Neanderthaler, cromagnon mens, de man van levkas, chimpansee, etc? Wie het weet mag het mij mailen. Dit houdt ons (of eerlijk gezegd Anco) bezig. Was het een houten uitgeholde boomstam, vlot, zeil , of misschien wel de redding van enkelen bij het vergaan van Atlantis. Want bedenk dat het geen pretje moet zijn geweest op Tenerife met allerlei vulkaanuitbarstingen, aardbevingen . Weinig te eten dus. Bananen, mango’s, papaya’s, druiven (en dus wijn) en aardappels, nu erg populair, kwamen hier niet vandaan. Echter, dit zou ver na 1492 aan land gebracht worden door Columbus. Tot slot valt nog de volgende hypothese te bedenken. Je leeft zo’n 25000 JvC en je kennis niveau reikt tot het maken van vuur en jagen. Je komt op een goede dag aan bij de zee. Op dat moment bedenk je dat je wilt gaan varen want ergens zullen er vast wel eilanden zijn, waar het beter toeven is.
Om het eiland goed te kunnen bekijken hebben we voor twee dagen een auto gehuurd. Brandstof is maar 0,79 eurocent. Allereerst wilden we het maanlandschap bekijken. De weg er heen ging door een prachtig bos. Met geweldige uitzichtpunten. Omdat de temperatuur een flink stuk lager ligt voelde het aan als een mooie zonnige herftsdag. Vanuit de bossen reden we op 2400 meter het Nationale park in. Aanvankelijk nog met lage struiken, maar deze verdwenen spoedig. Het geheel riep het gevoel op van het wilde westen zoals je dit van cowboy films kent. Naarmate we dichter bij de El Teide kwamen en dus hoger werd de vegetatie geringer en was het een onbeschrijflijk geheel van kleurig vulkaansteen met de meest grillige vormen. Ook is goed te zien hoe de laatste uitbarsting in 1782 huis gehouden had. Deze onmetelijke vlakte van steen, kleuren en vormen is heel bijzonder. Wij kunnen zeggen dat we snappen hoe het er op de maan moet uitzien. Die middag reden via de noordzijde terug om en passant nog even bij een restaurant voortreffelijk te eten voor 50 euros.
De volgende dag stond op het programma lekker wandelen op een van de berghellingen tussen de bossen. Ook hier werden we heerlijk verrast door de herfstige koude en fris boslucht. Die middag reden we deze bergrug af om naar het strand te gaan waar het 26 graden was. Samen kwamen we tot de conclusie dat dit toch eigenlijk heel bizar is. Je ligt in november heerlijk aan het strand en
’s morgens wandel je nog met je trui aan door de bossen. Een bijzondere ervaring
Maandag, de dag van vertrek. Normaal een dag dat we ons gereed maken voor vertrek. Zaken als uitklaren, haven betalen, boodschappen doen, gedag zeggen tegen alle bekenden, steiger opruimen met alle rotzooi van de kids. Vandaag verliep het iets hectischer. Omdat duidelijk was dat de generator het definitief begeven had, moest er een nieuwe komen. Anco op pad om stad en land af te zoeken. De locale bootshop had een kleine voor 600 euro, onredelijk duur. Samen met Bert, Sipko, Claus en Lars in de gehuurde auto van Bert naar de locale bouwmarkt. Hier zouden we een kans maken volgens de dame op het havenkantoor. Eenmaal aangekomen bleken we bij een mega Gamma aanbeland te zijn. Hier vonden we exact hetzelfde model tegen een prijs waar je het in Nederland ook voor krijgt. We konden dus met een goed gevoel op weg naar Las Palmas. Op maandagavond als een soort van “tot ziens”, we zien elkaar pas weer in het Caraïbisch gebied, met de Tula, de Hagar en de Gaia wezen eten bij de chinees.
Alles rondom de haven draait in Las Palmas van 10-23 november om de ARC. Dit staat voor de Atlantic Rally for Cruisers. Zoals jullie weten doen we hier aan mee en staat het vertrek van 216 schepen, waaronder 7 Nederlandse, gepland op 23 november om 13.00 uur. Gisteren zijn we de haven van Las Palmas binnen gevaren en vanochtend hebben we ons ingechecked op het kantoor van de ARC. Uit het zeer uitgebreide activiteitenprogramma van de ARC hebben we een keuze gemaakt en ons ingeschreven voor een aantal seminars, zeilcursus voor Lars en Julia, Beach Party voor de kids en hééééél véééééél borrels en feestjes, een vervelende en saaie tijd dus. In deze haven bereidt iedereen zich voor op de oversteek. Safety checks, laatste materialen aanschaffen, de chandler doet hier goede zaken, menu voor 4 weken maken (3 weken plus een week als het tegen zit) en voorraad aanleggen. Tijdens een dergelijke tocht ligt verveling op de loer en bieden het eten en de eetmomenten de mogelijkheid dit te voorkomen. Nog best lastig, de balans zien te vinden tussen snelle en makkelijke maar toch ook spannende en lekkere maaltijden. Bedenk verder dat we geen echte grote koelkast hebben. Het is dus opletten. Want dat het warm gaat worden staat vast. Een oud schippers gezegde over de tocht naar het Caribische zegt: Vaar voor de wind tot de boter gaat smelten en ga dan rechts af. Dit is wat we gaan doen. Van Las Palmas richting de Cape Verdicts en dan ergens op de 20e breedtegraad naar het westen. Het zeewater is er nu 27 graden en het is er erg heet.
Lars z’n Noorse vriendje is ook in de haven en hij logeert vandaag bij hun aan boord. Zij maken de oversteek in een Beneteau 31 ft, ter vergelijking, onze boot is ruim 13 meter lang die van hun ruim 9 meter. Paul en Pauline hebben ook 3 kinderen, 2 jongentjes van 9 en 7 en een baby(meisje) van 6 maanden.
Vandaag is de officiële opening en net als bij de Olympische Spelen doet de ARC dat met een vlaggenparade. Voor de Nederlandse deelnemers draagt Eva van de Samba de Nederlandse vlag. Voorop loopt een lokale band en na wat welkom speeches worden de vlaggen gehesen. Vanmiddag is er een dinghy race voor de kinderen en ter afsluiting een barbecue.
16 November 2008 - 16:29
Jacky:
Spannend hoor, het komt steeds dichter bij. Vervelend al die borrels en bbq's. Ik zou d'r niet aan moeten denken, ahuuuummmmm. Vermaak jullie nog even die laatste weken met vast land onder de voeten!!
Veel liefs,
Jacky. -
16 November 2008 - 17:11
Jan Paul:
helemaal goed zo'n kakkerlak actie (VOLGENS DE FOTO) en hou je een plaatsje vrij bij het borrelen we komen er aan
16 November 2008 - 17:11
Jan Paul:
16 November 2008 - 17:20
Mam/Oma.:
Prachtige foto's en een mooi verhaal. Tineke je moet er een boek van maken. voor Anco zal ik proberen uit te zoeken wie de eerste bewoners van dat eiland waren.
Hele prettige dagen zo met z'n allen en voor Tineke, Julia en Jort tot volgende week Jullie horen nog van mij.
Liefs Oma/Mam. -
16 November 2008 - 19:51
Mam/anje:
het antwoord op je vraag
Guanchen oorspronkelijke bewoners Canarische eilanden
De Guanchen,Canarios oorspronkelijke bewoners
De Guanchen zijn de eerste inwoners van de Canarische eilanden.Het woord 'Guanche' betekende in de oorspronkelijke Canarische taal inwoners van Tenerife,er wordt dan ook aangenomen dat de eerste bewoners van de Canarische eilanden op Tenerife leefden,later vestigenden de Guanchen,Canarios zich op de andere eilanden zoals Gran Canaria en Lanzarote.Over de Guanchen is weinig bekend en nog steeds zijn er nieuwe theorieën en opgravingen die de oorsprong van de Guanchen proberen te verklaren.Men neemt aan dat de Guanchen in de 1e of 2e eeuw voor Christus vanuit Noord-Afrika naar de Canarische eilanden zijn gekomen met primitieve vaartuigen.
De Guanchen,Canarios
De eerste Guanches of Canarios leefden doorgaans in holen en onder overhangende rotsen.In hoeverre ze bekend waren met akkerbouw is onbekend.Ze leefden lange tijd in de stenen tijdperk,dit weet men uit de beschrijvingen van de Spaanse zeelieden,toch waren de Guanchen,Canarios redelijk ontwikkelt,ze kenden dan wel geen metaal ,maar hun cultuur had dezelfde gebruiken als de oude Egyptenaren zo balsemden ze hun doden en in de musea in Santa Cruz de Tenerife en musea Las Palmas de Gran Canaria zijn mummies en andere vondsten te zien van de Guanchen,Canarios .Het schijnt dat de Guanchen,Canarios ook een cryptische symbolentaal hadden,die op rotsen zijn aangetroffen.
De eerste Spanjaarden op de Canarische eilanden
De Spanjaarden arriveerden als één van de eerste bezetters,toen zei de Canarische eilanden bezetten,hadden de Guanchen,Canarios de meeste eilanden verdeeld in regio,s voor verschillende stammen.Elke stam had een leider bijgestaan door een raad van wijzen (meestal oudere mannen).De Spanjaarden onderwierpen de Guanchen,Canarios en zorgen ervoor dat verschillende stammen,zich tegen elkaar keerden.Hierdoor ontstonden gevechten en strijd waar de Spanjaarden van profiteerden.Door deze strijd werden de verslagen stammen slaven,de andere Guanchen,Canarios onderwierpen zich aan de Spanjaarden en pasten zich aan,het nieuwe gezag.Het leven op de Canarische eilanden veranderde snel na de verovering.Veel Guanchen,Canarios waren binnen korte tijd verdwenen velen stierven door "nieuwe"ziekten,in minder dan een eeuw was de oude oorspronkelijke gemeenschap van de Caanrische eilanden vrijwel uitgestorven.
16 November 2008 - 19:51
Lex&Mirjam:
Even googelen: eerste bewoners Tenerife. Ze kwamen met een rieten bootje uit Afrika, is natuurlijk ook niet zo heel erg ver weg.
We hebben J-P vanmiddag nog het een en ander in z'n bagage meegegeven voor jullie (het begint met een D en eindigt op ropjes.), hij heeft er in elk geval zin in en heeft ons enthousiast van alles verteld en laten zien op internet, leuk!
Geniet van de borrels en de zon! Tot volgende week,
Liefs, Lex en Mirjam -
16 November 2008 - 19:53
Mirjam:
Zaten Anje en ik op precies hetzelfde moment te typen en was ze me net te snel af met die bewoners! -
16 November 2008 - 20:24
Michel Busman:
Hi Anco, Tineke en kids,
Leuk om jullie verhalen te lezen. Ik kan me een prima beeld vormen van wat jullie allemaal meemaken na 10 jaar op zee. Maar natuurlijk is het bij jullie nog veel bijzonderder met jullie gezinnetje. Top dat jullie dit doen.
Anco, kun je me nog even je nieuwe mobiele nummer sturen, ik vind het leuk om je eerdaags weer eens te bellen, mocht dit uitkomen.
Groeten en heel veel plezier voor jullie allen. Groeten Michel
ps minder goed nieuws: Henk Plasman is afgelopen zaterdag overleden
16 November 2008 - 20:31
Mam/oma/anje:
sorry mirjam, was even aan het googlen en kwam het antwoord tegen -
17 November 2008 - 09:28
Vera:
Leuk, zo wordt de geschiedenis heel levendig. Wie durft er nou nog te beweren dat je niets leert op zo'n wereld reis. Zelfs wij leren er van. Nog een paar leuke dagen toegewenst en tot gauw.
groetjes Vera -
17 November 2008 - 20:00
Petra (Houten):
Geniet van de borrels, de activiteiten en elkaar zo die laatste dagen op Europeese bodem. In ieder geval met lekkerder weer dan hier getuige de foto's met Julia in bikini. Maar wat wil je ook met Sinterklaas al weer in het land. En veel wijsheid met het bepalen van het menu voor de overtocht. Kan Theo niet wat stoommaaltijden meenemen;-). In 14 dagen zomer hadden ze voor zwaar weer maaltijden die uit een kom gegeten konden worden met crackers. Klinkt wel lekker eenvoudig en met alleen mannen aan boord culinair genoeg toch? Oeps dat is wel heel pijnlijk gezien Anco's koken met sterren allures van de afgelopen maanden.
18 November 2008 - 10:23
Mark & Fanny:
Geweldige verhalen en inderdaad prachtige foto´s. Wat een ervaringen zeg!
Wij volgen jullie nog steeds op de voet!
Veel liefs,
Mark en Fanny
18 November 2008 - 17:39
Joyce:
Elke keer geniet ik weer van de verhalen die ik lees. Geweldig! Wat een prachtige foto's ook. Wat een heerlijk weer hebben jullie toch. Hier verwachten ze dit weekend de eerste sneeuw. Op school zitten we natuurlijk dik in de voorbereidingen voor Sint. Doen jullie daar nog wat aan? Heel veel succes met alle voorbereidingen voor de grote overtocht. Spannend hoor.
Lieve kindertjes: de groeten van al jullie klasgenootjes en juffen.
groeten, Joyce -
21 November 2008 - 21:30
Tonnie & Karin:
De grote dag van vertrek komt nu heel dicht bij!!
Lars en Anco, Jean Paul en Theo een heel goede en voorspoedige overtocht gewenst!We zullen aan jullie denken. Lars, super stoer dat je meegaat!
Tineke, Julia en Jort een goede reis en wellicht tot ziens in het hoge Noorden????
Tonnie, Karin, Ilse & Jelmer -
23 November 2008 - 12:29
Berend:
Hoi, de mannen zijn onderweg, helaas geen goede webcam kunnen vinden... Goede vaart!
Gr. Berend -
23 November 2008 - 13:11
Hans & Anita:
Beste Drukkertjes,
Ik krijg een heel appart gevoel bij het woord druk als ik jullie zware leven elke keer weer kan lezen.
Druk betekend: eilanden ontdekken, gezellig eten met elkaar en medezeilers, heeeeeel veeeel borrels, dagtochtjes maken en super ervaringen opdoen.
Ja, dan heb ik heel veel medelijden met jullie.
Nu de vraag over de geschiedenis van de eilanden. Je begrijpt het natuurlijk al dit is een van mijn specialiteiten.
Columbus heeft hier niets mee te maken. De ondekker van deze eilanden groep was El Tenegrandi. Hieruit komen de namen Tenerif en Gran Canaria. De overtocht was niet een ontdekking maar een geluk bij een ongeluk. De zeeman El Tenegrandi was ver"zeilt" geraakt in een storm en als schipbreukeling aangespoelt op het eiland Tenerif. Dit was de toen heel populaire bananenboot met enkel zeil en flexibel roer. Bij terugkomst zal ik jullie hier nog meer over vertellen. Na een lekker bad en een goede massage nam hij het besluit om de berg El Teide te beklimmen. Op de top had hij toen een beter uitzicht als jullie. Hier zag hij het andere eiland Gran Canaria. Hij besloot toen om ook daar een bezoek te brengen. Na 6 werkdagen en een rustdag (lekker zonne en een vruchtedrankje) was hij klaar om met een zelf gemaakt vlot met enkel zeil de oversteek te maken. Hij werd hier vergezeld door mogelijk voorouders van de dolfijnen die jullie hebben gezien. In ieder geval het was een dol fijne oversteek.
En nu komt het:..... Hier zag hij de Canaripiet. En niet die van Sinterklaas. het was een Gran Canari piet dus zonder de vraag te stellen hebben jullie het antwoord op de vraag.
Mijn Tip van de week: Hou de boter in de ijskast en hij smelt niet.
Die schippers van voorheen?????? ik weet het niet.
Nou en dan nu voorbereiden op de ARC de Uitdaging van het jaar. Wij wensen jullie Heeeeeeel veeeeeeeel succes, de juiste wind op het juiste moment, geen verveling, lekker eten en heeeeel veeeeel borrels. Dat van dat spannende eten daar heb ik ook tips voor. Laat maar weten of jullie die willen hebben.
Wij nemen er zeker één of toch meeeeer op een behouden vaart.
En zoals een oud gezellig ventje van Center Parcs zegt: Met elkaar kun je bergen verzetten, alleen kijk je ernaar. Jullie kunnen bergen verzetten.
Zeil, drink en eet voorzichtig,
Wij denken aan jullie!!!!!!!!
Hans & Anita
24 November 2008 - 16:29
Rolf & Trea:
Hallo Tineke, Julia en Jort,
Ze zijn al vertrokken zagen we! Hopelijk was het weer een indrukwekkende start. We hebben even op de site www.worldcruising.com gekeken naar het filmpje. Jullie boot is niet te vinden tussen al die zeilen. Gelukkig horen de mannen niet tot de drie boten die verlaat zijn vertrokken. Tineke, je spreekt Anco en maatjes vast wel binnenkort. Wil je ze van ons nog heel veel succes en plezier wensen de komende weekjes? En jullie natuurlijk ook veel plezier in ons koude kikkerlandje.
We hopen te kunnen lezen hoe de komende weekjes zullen verlopen, zowel op de Atl.oceaan als
"bie dien moe en familie in Grun'n met lekkere stampot mous op toafel". Tineke!
Rolf, Trea,
Mathijs en Ivo